Gå til indhold
Norwegian flyver til Folkemøde-debat om grøn omstilling af luftfarten

Pressemeddelelse -

Norwegian flyver til Folkemøde-debat om grøn omstilling af luftfarten

Når Folkemødegæsterne om kort tid sætter sig til rette i Norwegians fly mod Bornholm er brændstofforbruget dækket 100 procent af det biobaserede flybrændstof, SAF. Initiativet, der sker i samarbejde med DCC & Shell Aviation, skal sætte fokus på at fremme den grønne omstilling af luftfarten. Samtidig lægger Norwegian op til debat, når politikere, grønne organisationer og eksperter mødes til tre events på Folkemødet for at diskutere fremtiden for en mere bæredygtig luftfart.

Regeringens ambition om klimaneutral indenrigsflyvning i Danmark står efter alt at dømme fast, men diskussionen om, hvordan man når det mål, er stadig i vid udstrækning uafklaret. Brændstofforbruget på Norwegians fly, der flyver til og fra Bornholm under Folkemødet, vil blive dækket ind af fossilfrit SAF-brændstof.

I samarbejde med DCC & Shell Aviation, sender Norwegian under Folkemødet præcis den samme mængde SAF ind i brændstofforsyningen i Københavns Lufthavn, som bornholmerflyvningerne forbruger. Det sker for at vise de politiske beslutningstagere, at det allerede i dag er muligt at flyve bæredygtigt, hvis man løfter blikket fra forbruget i den enkelte fly til forbruget i den samlede flåde. Men også for at understrege, at der mangler lovgivningsmæssige rammer til at understøtte omstillingen for luftfarten.

– Det er en bunden opgave at reducere luftfartens klimaaftryk, og vi bakker fuldt op om regeringens ambition om en klimaneutral indenrigstrafik. Det er et godt første skridt i omstillingen af luftfarten i Danmark, som samtidig bringer Danmark i førersædet og viser verden, at det faktisk kan lade sig gøre at skabe en bæredygtig luftfart. Men det kræver, at man politisk træffer kloge beslutninger og skaber klarhed og enkelthed, så vi får så meget grønt for pengene som muligt. Det er emner, som vi glæder vi os til at debattere på folkemødet i år, siger Anders Fagernæs, bæredygtighedsdirektør i Norwegian.

SAF er en forkortelse for 'Sustainable Aviation Fuel' og dækker over flybrændstof, der er lavet af affaldsbiomasse, som fx brugt madolie og andet bioaffald fra fødevareindustrien. Fordi SAF udelukkende er baseret på bioaffald, reducerer klimaaftrykket fra brændstoffet med ca. 80% i forhold til fossilt flybrændstof.

Norwegian er med som deltager og vært ved flere arrangementer på Folkemødet. Vær med, når Norwegians bæredygtighedsdirektør Anders Fagernæs diskuterer potentialer og fælder i den grønne omstilling, teknologiske muligheder og bureaukratiske barrierer på årets Folkemødet:

  • Fart på grønne flyrejser: Kan Danmark nå klimaneutral indenrigsflyvning i 2030 med bæredygtige flybrændstoffer?
    Mød Lea Wermelin (S), Theresa Scavenius (Å), Kim Saaby Hedegaard (Topsoe), Søren Clausen (CPH), John Wagner (politisk kommentator) og Anders Fagernæs (Norwegian).
    Arrangementet afholdes torsdag d. 15. juni kl. 12.30 hos Altinget, Vinklen, N5.
    Læs mere om arrangementet her.

  • Flyv med grøn samvittighed? Kan man gøre flyrejsen bæredygtig? Luftfartsbranchen og politikerne svarer på publikums spørgsmål.
    Mød Linea Søgaard-Lidell (V), Niels Fleming Hansen (K), Ulrik Brendstrup (DCC & Shell Aviation) og Anders Fagernæs (Norwegian).
    Arrangementet afholdes torsdag d. 15. juni kl. 14.00 i Den Geopolitiske Gårdhave, K7.
    Læs mere om arrangementet her.
  • Skal luftfarten omstilles? Og hvordan? Hvordan sikrer vi klimahandling i luftfarten, når politiker og strategier stritter i alle retninger?
    Mød Niels Flemming Hansen (K), Sofie Winge-Petersen (Ungeklimarådet), Kristoffer Böttzauw (Energistyrelsen), Jan Hessellund (Billund Lufthavn); Finn Skousboe (Crossbridge), Anders Fagernæs (Norwegian) og Karsten Lauridsen (DI Transport).
    Arrangementet afholdes fredag d. 16. juni kl. 15.10 hos Operate A/S, F37.
    Læs mere om arrangementet her.

Emner


Norwegian

Norwegian blev grundlagt i 1993, og lavprisselskabet med Boeing 737-fly kom på vingerne i 2002. Siden dengang har det været vores mål at tilbyde gode og smarte rejseoplevelser til lave priser. Norwegian er kåret til Europas bedste lavprisselskab seks år i træk af Skytrax, og Norwegians fordelsprogram, Norwegian Reward, er fire år i træk kåret til ”Flybranchens bedste fordelsprogram i Europa/Afrika” ved Freddie Awards i USA. Siden 2012 har Norwegian vundet mere end 55 priser for selskabets produkter, service og nyskabelse indenfor luftfart. I 2019 blev Norwegian det første flyselskab, der underskrev FN’s program for klimatiltag og forpligtede sig dermed til at blive klimaneutralt inden 2050. Norwegian tilbyder gode priser og høj kvalitet i et netværk af kortdistanceruter i Norden og Europa.

Følg Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og YouTube.

Kontakt

Pressevagt

Pressevagt

Pressekontakt Kun for medier + 47 815 11 816

Norwegian

Norwegian-koncernen er et førende nordisk luftfartsselskab med hovedkontor i Fornebu uden for Oslo i Norge. Selskabet har over 8.200 ansatte og ejer to af de førende flyselskaber i Norden: Norwegian Air Shuttle og Widerøe's Flyveselskap. Widerøe blev opkøbt af Norwegian i 2024 med et formål om at gøre det endnu nemmere at rejse på tværs af de to flyselskabers netværk.

Norwegian Air Shuttle, det største norske flyselskab med omkring 4.700 ansatte, tilbyder et omfattende rutenetværk, der forbinder de nordiske lande med et bredt udvalg af europæiske destinationer. I 2023 transporterede Norwegian over 20 millioner passagerer og havde en flåde på 87 Boeing 737-800 og 737 MAX 8-fly.

Widerøe's Flyveselskap, Norges ældste flyselskab, er Skandinaviens største regionale flyselskab. Flyselskabet har mere end 3.500 ansatte. Widerøe opererer hovedsageligt lufthavne med korte landingsbaner i de norske landdistrikter og driver flere statslige kontraktruter (PSO-ruter) ud over sit eget kommercielle netværk. I 2023 havde flyselskabet 3,3 millioner passagerer og en flåde på 48 fly, herunder 45 Bombardier Dash 8-fly og tre Embraer E190-E2-fly. Widerøe Ground Handling leverer ground handling-tjenester i 41 norske lufthavne.

I Norwegian-koncernen er bæredygtighed en hovedprioritet, og koncernen har forpligtet sig til at reducere CO2-udledningen fra sine aktiviteter betydeligt. Blandt de mange initiativer, er det mest bemærkelsesværdige, investeringen i produktion og brug af fossilfrit flybrændstof (SAF). Norwegian stræber efter at blive det bæredygtige valg for sine passagerer og bidrager aktivt til omstillingen af luftfartsindustrien.

Norwegian