Gå til indhold

Nyhed -

Norwegian slår tilbage mod falske anklager

Siden pilotkonflikten mellem Parat, Norwegian Pilot Union og Norwegian ASA begyndte for over en uge siden, har mediebilledet været fuld af fejlagtige beskyldninger mod Norwegian. Her redegør selskabet for de faktiske forhold. 

Påstand: Norwegian ønsker at skille sig af med sine skandinaviske piloter

Fakta: Etableringen af de nye selskaber er et forsøg på at give piloterne i hvert enkelt land mulighed for selv at påvirke deres fremtid. De skandinaviske piloter har allerede en overenskomst med Norwegian Air Norway (NAN), og denne videreføres med eksisterende rettigheder og vilkår i de nye selskaber – inkl. retten til at strejke. Norwegian har tilbudt samtlige skandinaviske piloter jobsikkerhed, stillingsgaranti i tre år, samme lønbetingelser og ikke mindst en tilknytning til moderselskabet, som var ønsket.

Påstand: Norwegian ønsker at splitte fagforeningerne

Fakta: Det står piloterne i NAN helt frit for, om de ønsker at forhandle i fællesskab eller hvert land for sig. Vi kan imidlertid ikke acceptere krav, som resulterer i, at selskabet får underskud, eller at fagforeningerne forsøger at overtage den kommercielle styring af selskabet.

Påstand: Norwegian nægter piloterne i NAN en overenskomst

Fakta: De skandinaviske piloter har allerede en overenskomst med Norwegian Air Norway (NAN). Vi ønsker at fortsætte dette i NAN. Det, selskabet ikke godtager, er, at NPU skal have en overenskomst med moderselskabet – hvor de ikke har nogen medlemmer.

Påstand: Norwegian vil have mulighed for at leje de billigste piloter ind til en hver tid

Fakta: Alle piloter har fast ansættelse – enten direkte af os eller et selskab, vi samarbejder med. Ingen har enkeltmandsvirksomhed. Norwegian rekrutterer gode, erfarne piloter på alle sine baser. Pilotlønninger er næsten ens i alle markeder. Vi går efter kompetence, når vi søger piloter.

Påstand: Norwegian vil forringe vilkårene for piloterne i NAN og tilbyder dårlige løn- og arbejdsvilkår

Fakta: En gennemsnitlig nordisk kaptajn har en millionløn før alle tillæg. Norwegian tilbyder sine piloter solide løn- og arbejdsvilkår og vil fortsætte med det i fremtiden. Overenskomstaftalerne med eksisterende rettigheder og vilkår videreføres i de nye selskaber, inkluderet retten til at strejke.

Dette har piloterne i NAN fået tilbud om, men har takket nej til:

- Stillingsgaranti fra moderselskabet i tre år for samtlige piloter i Skandinavien (dvs. en garanti mod nedbemanding i pilotselskaberne)

- koncernanciennitet for alle B737-piloter (kortdistance). Solide karrieremuligheder også på langdistanceflyvningerne (B787)

- Uændrede lønvilkår (gennemsnitsløn kaptajn godt 1,1 mio. NOK pr. år før forsikring og pension, styrmand godt 740.000 NOK før forsikring og pension)

- Minimum 184 fridage om året, dvs. minimal ændring

- Helt marginale ændringer i arbejdstid og fleksibilitet

- Pension – højeste sats på indskudspension, samt en lukket ydelsespension for dem, som har 10 pr eller mindre igen til pensionsalder (65 år)

- Skattefri udbetaling på ca. 3,5 millioner NOK ved tab af flycertifikat (Loss of License-forsikring 40G)

- Fælles forhandlingsret for de norske, danske og svenske piloter

Påstand: Norwegians selskabsstruktur er særegen og problematisk

Fakta: Norwegians bestyrelse besluttede for flere år siden, at selskabet skulle bestå af et moderselskab på toppen og drift i datterselskaber herunder. Mange netværksselskaber har samme struktur inkl. SAS, British Airways, KLM/Air France og Lufthansa. En sådan struktur er helt nødvendig for at minimere risici i koncernen, og dermed være med til at sikre alle 5000 arbejdspladser i selskabet.

Emner

Kontakt

Sara Westphal Emborg Neergaard

Sara Westphal Emborg Neergaard

Pressekontakt Director of Communications and Public Affairs Denmark +4522228577
Pressevagt

Pressevagt

Pressekontakt Kun for medier + 47 815 11 816

Norwegian

Norwegian-koncernen er et førende nordisk luftfartsselskab med hovedkontor i Fornebu uden for Oslo i Norge. Selskabet har over 8.200 ansatte og ejer to af de førende flyselskaber i Norden: Norwegian Air Shuttle og Widerøe's Flyveselskap. Widerøe blev opkøbt af Norwegian i 2024 med et formål om at gøre det endnu nemmere at rejse på tværs af de to flyselskabers netværk.

Norwegian Air Shuttle, det største norske flyselskab med omkring 4.700 ansatte, tilbyder et omfattende rutenetværk, der forbinder de nordiske lande med et bredt udvalg af europæiske destinationer. I 2023 transporterede Norwegian over 20 millioner passagerer og havde en flåde på 87 Boeing 737-800 og 737 MAX 8-fly.

Widerøe's Flyveselskap, Norges ældste flyselskab, er Skandinaviens største regionale flyselskab. Flyselskabet har mere end 3.500 ansatte. Widerøe opererer hovedsageligt lufthavne med korte landingsbaner i de norske landdistrikter og driver flere statslige kontraktruter (PSO-ruter) ud over sit eget kommercielle netværk. I 2023 havde flyselskabet 3,3 millioner passagerer og en flåde på 48 fly, herunder 45 Bombardier Dash 8-fly og tre Embraer E190-E2-fly. Widerøe Ground Handling leverer ground handling-tjenester i 41 norske lufthavne.

I Norwegian-koncernen er bæredygtighed en hovedprioritet, og koncernen har forpligtet sig til at reducere CO2-udledningen fra sine aktiviteter betydeligt. Blandt de mange initiativer, er det mest bemærkelsesværdige, investeringen i produktion og brug af fossilfrit flybrændstof (SAF). Norwegian stræber efter at blive det bæredygtige valg for sine passagerer og bidrager aktivt til omstillingen af luftfartsindustrien.

Norwegian