Open skies
Få vores nyheder på mail

Pilotstrejken påførte Norwegian omkring 350 millioner norske kroner i ekstraomkostninger og indtægtstab

Pressemeddelelse   •   Apr 10, 2015 08:01 CEST

Trafiktallene for marts er stærkt påvirket af strejken blandt de skandinaviske piloter. Norwegian blev påført tab og ekstraomkostninger for omkring 350 millioner norske kroner, viser nye beregninger. For første gang oplever Norwegian en passagernedgang sammenlignet med året før. Dette er hovedsageligt i Skandinavien, hvor næsten 2000 flyvninger blev aflyst.

Strejken, som blev igangsat af fagforeningen Parat og den skandinaviske pilotforening, har kostet selskabet dyrt. De aflyste flyvninger udgjorde omkring 120 millioner norske kroner i tabte indtægter, mens ekstraomkostninger knyttet til at ivaretage passagerene kom op på 110 millioner norske kroner. Dette inkluderer køb af billetter med andre selskaber, mad og hotelovernatninger for strandede passagerer. Indtægtstabet i form af tabte fremtidige bookinger er beregnet til 120 millioner norske kroner. I alt summerer ”strejkeregningen” sig isoleret set op på omkring 350 millioner norske kroner.

I marts fløj 1.726.180 passagerer med Norwegian, en reduktion på 4 procent sammenlignet med samme måned sidste år. De fly, som afgik, havde imidlertid en højere belægning end i marts sidste år. Belægningen i år kom op på 84,2 procent og medvirkede til en positiv trafikvækst (RPK) på 7 procent. Kapaciteten (ASK) faldt med 1 procent. Trafiktallene for marts er positivt påvirket af, at påsketrafikken i år startede i marts, mens den sidste år startede i april. Det er naturligt at forvente negative effekter af pilotstrejken og påskeeffekter også for april. Billetbestillingerne er efterhånden kommet godt op igen, blandt andet på baggrund af flere kampagner i kølvandet på strejken. Gode bookingtal i foråret vil imidlertid ikke kunne kompensere for indtægtstabet.

”Strejken blandt de skandinaviske piloter påførte Norwegian meget store omkostninger. Dette er et tab, som vi må leve med. Heldigvis fortsætter vi med at tiltrække mange nye kunder i Europa og USA, som opvejer for, at kunderne i Skandinavien så sig nødt til at flyve med konkurrenterne. Havde vi ikke haft så stor en kundemasse og så mange hårdtarbejdende medarbejdere også uden for Skandinavien, ville situationen have været endnu mere vanskelig,” siger administrerende direktør Bjørn Kjos.

Se detaljerede trafiktal i vedlagte PDF.

Kontaktpersoner:
Kommunikationsdirektør Anne-Sissel Skånvik tlf. + 47 97 55 43 44
Finansdirektør Frode Foss tlf. + 47 91 63 16 45

Norwegian
Norwegian er Skandinaviens næststørste flyselskab og det tredjestørste lavprisselskab i Europa. I dag opererer Norwegian 424 ruter til 130 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellemøsten, Thailand og USA. Norwegian fløj 24 millioner passagerer i 2014. Selskabet er børsnoteret (2003) og har omkring 4500 ansatte. Norwegian har 96 fly i flåden md en gennemsnitsalder på 4,8 år (per marts 2013). Norwegian indfaser løbende nye, mere miljøvenlige fly og har en af de mest moderne flyflåder i Europa. Både i 2013 og 2014 blev Norwegian kåret til Europas bedste lavprisselskab af anerkendte SkyTrax Airline Awards. Det er flypassagererne selv, der bedømmer over 200 flyselskaber over hele verden i det, der er betegnet som den mest prestigefyldte prisuddeling i flybranchen. For mere information besøg www.norwegian.com  

Følg Norwegian på Facebook her.

Følg Norwegian på YouTube her.