Open skies
Få vores nyheder på mail

Norwegian har fået driftstilladelse og licens i EU

Pressemeddelelse   •   Feb 12, 2014 18:05 CET

Irske myndigheder har i dag udstedt driftstilladelse (AOC) og licens til Norwegians helejede datterselskab Norwegian Air International Limited, som har sin administration i Dublin.

Driften af Norwegians langdistanceoperation vil med denne tilladelse blive overført til Norwegian Air International Limited (NAI). Selskabets administration samt alle nødvendige, myndighedspålagte funktioner er etableret i Dublin og er klar til at drive flyoperationen underlagt irske tilsynsmyndigheder. De irske tilsynsmyndigheder regnes for at være blandt de bedste i verden.

Der er flere grunde til, at Norwegian har etableret sit langdistanceselskab i Dublin. Hovedbegrundelsen er adgangen til fremtidige trafikrettigheder til og fra EU. Norwegian har mere end 260 nye fly i bestilling og har planer om at lancere en række ruter ind og ud af Europa. En anden vigtig årsag til, at valget faldt på Irland og ikke andre EU-lande, som også blev vurderet indgående, er, at Irland er tilknyttet Cape Town-konventionen, som giver bedre finansieringsbetingelser, samt at etablering i Irland ikke påvirker eksportgarantier i tilknytning til selskabets finansiering. Udover at have et velrenommeret luftfartstilsyn er Dublin en sammenslutning inden for flyindustrien – blandt andet har flere af de store leasingselskaber, Norwegian samarbejder med, kontorer i her.

Valget af Irland skyldes ikke, at landet har specielle regler, som tillader amerikanske eller asiatiske besætningsmedlemmer, sådan som politikere og fagforeninger har hævdet. Faktum er, at Norwegian kunne have baseret sin langdistanceoperation i et hvilket som helst europæisk land og benyttet amerikanske og asiatiske besætningsmedlemmer, sådan som andre europæiske flyselskaber har gjort i en årrække. Den eneste undtagelse er Norge og delvist Danmark, som frem til nu har valgt at beholde forældede særregler på dette område.

Overføring af fly til ny driftstilladelse
Overførelse af det første Dreamliner-fly til den nye EU-AOC blev gennemført i dag i forbindelse med, at flyet er inde til planlagt vedligeholdelse. De øvrige fly overføres gradvist. Med hensyn til Norwegians langdistanceruter til og fra USA vil de amerikanske transportmyndigheder nu behandle selskabets ansøgning om trafikrettigheder. Disse er reguleret af Open Skies-aftalen mellem USA og EU, som indebærer, at en operatør fra hver af parterne, som opfylder kravene, skal have rettigheder til at operere under denne aftale. Gennem dagens udstedelse af driftstilladelse og licens i Irland, tilfredsstiller Norwegian alle kravene i aftalen.

Konkurrenter og fagforeninger har rettet en række usande beskyldninger mod både Norwegian og Irland i sagens anledning. Både EU’s transportmyndigheder, irske tilsynsmyndigheder og Norwegian selv har gentagne gange tilbagevist dette. Norwegian forventer, at ansøgningsbehandlingen i USA vil være i overensstemmelse med principperne i Open Skies-aftalen, og at Norwegian vil få de samme rettigheder som tidligere, når AOC-en flyttes fra Norge til EU.

Kontakt for pressen:
Norwegians pressetelefon: +47 815 11 816

Norwegian
Norwegian er Skandinaviens næststørste flyselskab og det tredjestørste lavprisselskab i Europa. I dag opererer Norwegian 392 ruter til 124 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellemøsten, Thailand og USA. Norwegian fløj 17,7 millioner passagerer i 2012. Selskabet er børsnoteret (2003) og har omkring 3000 ansatte. Norwegian har 89 fly i flåden md en gennemsnitsalder på 4,6 år (per marts 2013). Norwegian indfaser løbende nye, mere miljøvenlige fly og har en af de mest moderne flyflåder i Europa. I juni 2013 blev Norwegian kåret til Europas bedste lavprisselskab af anerkendte SkyTrax Airline Awards. Det er flypassagererne selv, der bedømmer over 200 flyselskaber over hele verden i det, der er betegnet som den mest prestigefyldte prisuddeling i flybranchen. For mere information besøg www.norwegian.com   

Følg Norwegian på Facebook her.

Følg Norwegian på YouTube her.