Gå til indhold
Norwegian fremlægger resultat for 2018 og præsenterer strategien for lønsomhed fremover

Pressemeddelelse -

Norwegian fremlægger resultat for 2018 og præsenterer strategien for lønsomhed fremover

Norwegian præsenterer torsdag resultatet for 2018 og fjerde kvartal. Tallene er kraftigt påvirkede af driftsproblemer med motorerne på selskabets Dreamlinere, tab på sikring af brændstof og hård international konkurrence i en periode, hvor selskabet er vokset betydeligt internationalt. Resultatet var NOK -1454 millioner i 2018, mens enhedsomkostningerne eksklusiv brændstof blev reduceret med 12 procent.

Selskabets vigtigste prioritet for fremtiden er igen at levere en profitabel drift. En række initiativer er allerede iværksat: Et internt omkostningsbesparelsesprogram, en optimeret rutestruktur og salg af fly. Selskabet styrker også den finansielle position gennem en emission, hvor tre milliarder norske kroner allerede er garanteret.

I 2018 blev Norwegian ramt af en række uforudsete udfordringer. Hård konkurrence, høj oliepris og driftsproblemer med motorerne på selskabets Dreamlinere påvirkede resultatet. Norwegian måtte leje fly med mandskab for at undgå forsinkelser og aflysninger på interkontinentale flyvninger. Selskabet har nu indgået en aftale med motorproducenten Rolls Royce, som vil få en positiv effekt på tallene i 2019. Langdistanceoperationen er på rette vej, og det forventes ikke, at motorudfordringer vil påvirke flyvningerne fremover. I 2019 vil Norwegians vækst og investeringstakt aftage betydeligt, og en række initiativer er iværksat for igen at skabe en lønsom drift.

Selskabets omsætning var på mere end NOK 40 milliarder i 2018, en stigning på 30 procent fra 2017. I alt 25 fabriksnye fly blev sat i trafik og bidrog dermed til en kapacitetsvækst på 37 procent. Belægningsgraden var på 85,8 procent, og mere end 37 millioner passagerer valgte at flyve med Norwegian, en stigning på 13 procent fra foregående år.

Fjerde kvartal
I fjerde kvartal var omsætningen på NOK 9,7 milliarder, en stigning på 23 procent fra samme periode foregående år, drevet primært af international vækst og øget nordisk trafik. Mere end ni millioner rejsende valgte at flyve med Norwegian i fjerde kvartal, en stigning på 12 procent i forhold til samme periode i 2017. Belægningsgraden var på 80,9 procent, og enhedsomkostningerne uden brændstof faldt med 14 procent. Selskabet fik et tab på sikring af brændstof i fjerde kvartal svarende til NOK 1,8 milliarder, men noget af dette er hentet ind igen på grund af de seneste stigninger i olieprisen.

- Vi har iværksat en række tiltag for at reducere omkostningerne og øge indtjeningen fremover, sådan at selskabet igen bliver profitabelt. Vi har optimeret base- og rutestrukturen for at få en mere effektiv drift, solgt fly, udsat leverancer af fly og ikke mindst igangsat et internt omkostningsreduktionsprogram, som vil bidrage til, at vi når målet om lønsomhed. Vi går nu ind i en ny periode med lavere vækst og færre investeringer. Samtidig ser vi hele tiden på nye og smarte måder, vi kan blive mere effektive og tilbyde nye tjenester og produkter til eksisterende og nye kunder, siger Bjørn Kjos, koncernchef i Norwegian.

Se vedlagte PDF for mere information.

Emner


Norwegian

Norwegian er det femtestørste lavprisselskab i verden med over 37 millioner rejsende i 2018. I dag opererer Norwegian over 500 ruter til mere end 150 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellemøsten, Thailand, Singapore, Caribien, USA og Sydamerika. Norwegian har en flyflåde på omkring 150 fly med en gennemsnitsalder på 3,7 år og er blandt de mest moderne og miljøvenlige flyselskaber i verden. Norwegian er blevet kåret til det mest miljøvenlige transatlantiske flyselskab af The International Council on Clean Transportation (ICCT). Både i 2015, 2016, 2017 og 2018 er Norwegian blevet kåret til verdens bedste lavprisselskab på langdistanceruter, ifølge de passagerer der har stemt til anerkendte SkyTrax World Airline Awards. For sjette år i træk er Norwegian også blevet kåret til Europas beste lavprisselskab af SkyTrax. Norwegian har cirka 11.000 dedikerede medarbejdere.

Følg Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og YouTube.

Kontakt

Pressevagt

Pressevagt

Pressekontakt Kun for medier + 47 815 11 816

Norwegian

Norwegian-koncernen er et førende nordisk luftfartsselskab med hovedkontor i Fornebu uden for Oslo i Norge. Selskabet har over 8.200 ansatte og ejer to af de førende flyselskaber i Norden: Norwegian Air Shuttle og Widerøe's Flyveselskap. Widerøe blev opkøbt af Norwegian i 2024 med et formål om at gøre det endnu nemmere at rejse på tværs af de to flyselskabers netværk.

Norwegian Air Shuttle, det største norske flyselskab med omkring 4.700 ansatte, tilbyder et omfattende rutenetværk, der forbinder de nordiske lande med et bredt udvalg af europæiske destinationer. I 2023 transporterede Norwegian over 20 millioner passagerer og havde en flåde på 87 Boeing 737-800 og 737 MAX 8-fly.

Widerøe's Flyveselskap, Norges ældste flyselskab, er Skandinaviens største regionale flyselskab. Flyselskabet har mere end 3.500 ansatte. Widerøe opererer hovedsageligt lufthavne med korte landingsbaner i de norske landdistrikter og driver flere statslige kontraktruter (PSO-ruter) ud over sit eget kommercielle netværk. I 2023 havde flyselskabet 3,3 millioner passagerer og en flåde på 48 fly, herunder 45 Bombardier Dash 8-fly og tre Embraer E190-E2-fly. Widerøe Ground Handling leverer ground handling-tjenester i 41 norske lufthavne.

I Norwegian-koncernen er bæredygtighed en hovedprioritet, og koncernen har forpligtet sig til at reducere CO2-udledningen fra sine aktiviteter betydeligt. Blandt de mange initiativer, er det mest bemærkelsesværdige, investeringen i produktion og brug af fossilfrit flybrændstof (SAF). Norwegian stræber efter at blive det bæredygtige valg for sine passagerer og bidrager aktivt til omstillingen af luftfartsindustrien.

Norwegian