Gå til indhold

Pressemeddelelse -

Kraftig resultatforbedring for Norwegian i 2015

Fyldte fly, en fortsat flådefornyelse og moderat kapacitetsvækst præger 2015 for Norwegian. Gennem hele året rapporterede Norwegian en meget høj belægning, som på årsbasis udgør hele 86 procent. Resultatforbedringen før skat udgør 1,7 milliarder norske kroner sammenlignet med året før.

Årsresultatet før skat (EBT) blev 75 millioner norske kroner i 2015. Tallet er stærkt påvirket af et urealiseret tab på sikring af brændstof, som udgør hele 800 millioner norske kroner i 2015. Korrigeret for den urealiserede sikring blev resultatet før skat i 2015 875 millioner norske kroner, hvilket er en kraftig forbedring fra et underskud på 1.168 millioner norske kroner året før.

Omsætningen kom op på 22,5 milliarder norske kroner – en vækst på 15 procent. Kapaciteten (ASK) steg med 5 procent, hvilket illustrerer, at 2015 var en pause i Norwegians ekspansion forklaret med, at flere ældre fly blev udfaset samtidig med, at nye kom ind i flåden. Belægningen blev imidlertid hele 86 procent på årsbasis, hvilket er en stigning på 5 procentpoint fra foregående år. Næsten 26 millioner passagerer fløj med Norwegian i 2015, hvilket er en stigning på 7 procent fra 2014.

Fjerde kvartal 2015

I fjerde kvartal isoleret blev det underliggende resultat forbedret med omkring en halv milliard norske kroner. Underskuddet på 703 millioner norske kroner skyldes i høj grad sikring af brændstof for 2016 og en svag norsk krone. Takket være overførslen af store dele af Norwegians flyflåde til datterselskabet Arctic Asset Aviation Ltd. (AAA), er værdien af flyene imidlertid steget i takt med dollaren. Dette har givet en positiv effekt på 88 millioner norske kroner på egenkapitalen i fjerde kvartal og 421 millioner norske kroner på helårsbasis.

I fjerde kvartal omsatte Norwegian for godt 5,3 milliarder norske kroner, hvilket er en stigning på 16 procent fra tilsvarende kvartal året før. Den største stigning kommer i den internationale trafik med 19 procent, mens også indenrigsruter i Skandinavien har haft en positiv udvikling med 5 procents stigning. Belægningen er steget med 4 procent til 85 procent, hvilket betyder rigtig mange fyldte fly og få tomme sæder i luften for Norwegian. I fjerde kvartal fløj 6,13 millioner passagerer med selskabet, hvilket udgjorde en passagervækst på 9 procent.

”Vi går ind i 2016 med gunstige brændstofsikringer og en af Europas nyeste flyflåder. Det er en markant konkurrencefordel. Generelt ser vi også en god efterspørgsel på flyrejser. Samtidig skaber en uforudsigelig politisk beslutning om en ny flyafgift i Norge usikkehed for hele flybranchen. Det er en gåde, at det selskab, som har de laveste udslip, ser ud til, at straffes hårdest,” siger administrerende direktør Bjørn Kjos.

Se kvartalsrapport for flere tal og detaljer.

Kontaktpersoner:

Finansdirektør Frode Foss, tlf. +47 91 63 16 45
Kommunikationsdirektør Anne-Sissel Skånvik +47 97 55 43 44

Emner


Norwegian
Norwegian er Skandinaviens næststørste flyselskab og det tredjestørste lavprisselskab i Europa. I dag opererer Norwegian 439 ruter til 130 destinationer i Europa, Nordafrika, Mellemøsten, Thailand og USA. Norwegian fløj næsten 26 millioner passagerer i 2015. Selskabet er børsnoteret (2003) og har omkring 6000 ansatte. Norwegian har over 100 fly i flåden med en gennemsnitsalder på 3,6 år. Norwegian indfaser løbende nye, mere miljøvenlige fly og har en af de mest moderne flyflåder i Europa. Både i 2013, 2014 og 2015 blev Norwegian kåret til Europas bedste lavprisselskab af anerkendte SkyTrax Airline Awards. I 2015 blev Norwegian også kåret til verdens bedste lavprisselskab på langdistanceruter. Det er flypassagererne selv, der bedømmer over 200 flyselskaber over hele verden i det, der er betegnet som den mest prestigefyldte prisuddeling i flybranchen. For mere information besøg www.norwegian.com   

Følg Norwegian på Facebook her.

Følg Norwegian på YouTube her.

Kontakt

Sara Westphal Emborg Neergaard

Sara Westphal Emborg Neergaard

Pressekontakt Director of Communications and Public Affairs Denmark +4522228577
Pressevagt

Pressevagt

Pressekontakt Kun for medier + 47 815 11 816

Norwegian

Norwegian-koncernen er et førende nordisk luftfartsselskab med hovedkontor i Fornebu uden for Oslo i Norge. Selskabet har over 8.200 ansatte og ejer to af de førende flyselskaber i Norden: Norwegian Air Shuttle og Widerøe's Flyveselskap. Widerøe blev opkøbt af Norwegian i 2024 med et formål om at gøre det endnu nemmere at rejse på tværs af de to flyselskabers netværk.

Norwegian Air Shuttle, det største norske flyselskab med omkring 4.700 ansatte, tilbyder et omfattende rutenetværk, der forbinder de nordiske lande med et bredt udvalg af europæiske destinationer. I 2023 transporterede Norwegian over 20 millioner passagerer og havde en flåde på 87 Boeing 737-800 og 737 MAX 8-fly.

Widerøe's Flyveselskap, Norges ældste flyselskab, er Skandinaviens største regionale flyselskab. Flyselskabet har mere end 3.500 ansatte. Widerøe opererer hovedsageligt lufthavne med korte landingsbaner i de norske landdistrikter og driver flere statslige kontraktruter (PSO-ruter) ud over sit eget kommercielle netværk. I 2023 havde flyselskabet 3,3 millioner passagerer og en flåde på 48 fly, herunder 45 Bombardier Dash 8-fly og tre Embraer E190-E2-fly. Widerøe Ground Handling leverer ground handling-tjenester i 41 norske lufthavne.

I Norwegian-koncernen er bæredygtighed en hovedprioritet, og koncernen har forpligtet sig til at reducere CO2-udledningen fra sine aktiviteter betydeligt. Blandt de mange initiativer, er det mest bemærkelsesværdige, investeringen i produktion og brug af fossilfrit flybrændstof (SAF). Norwegian stræber efter at blive det bæredygtige valg for sine passagerer og bidrager aktivt til omstillingen af luftfartsindustrien.

Norwegian